Hem
Klassiker
Attackserien
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Även från Alhambra
I Goyas tecken  (Prisma)
 
Lästips
av red. av S. Hirstenstein & M Tiernan
av JEAN CHEVALIER
Vansinnesläkaren
Machado de Assis
Profeten
av Kahlil Gibran
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Ivan Aguèli
en roman om frihet
av Torbjörn Säfve

 

Förlag: Pan Pocket
Pocket 300 sidor
Utgivningsår 1:a uppl. 1981, pocket år 2001
ISBN 91-7263-081-7
*** SLUT ***   KAN *EJ* BESTÄLLAS
» --SLUT--
     
  En roman om målaren, anarkisten och mystikern Ivan Aguéli (1869-1917), ett geni i svensk konsthistoria och urtypen för den oberoende artisten, den tänkande och drömmande handlingsmänniskan.
Vi får följa hans dramatiska liv, från de tidigaste åren som stallmästarens son i Sala genom de hektiska anarkistiska dagarna och nätterna i Paris och de mystikmättade åren i Egypten till de tragiska slutackorden i Barcelona. Det är ett liv fullt av äventyrliga svängningar, brutala incidenter, kärlek, svartsjuka och intesivt arbete.

Inför romanen om Ivan Aguéli (som utkom första gången 1981) har Torbjörn Säfve bedrivit ett ingående forskningsarbete. Han har läst tidskrifter och tidningar, brev och dagböcker skrivna av Aguéli och hans konstnärsvänner och med detta omfattande bakgrundsmaterial byggt denna fascinerande roman om en av våra största svenska konstnärer.

 

Pressmeddelande:
Datum: 2000-12-14

Det Stora Litteraturpriset går till Torbjörn Säfve
Vi vill härmed meddela att Det Stora Litteraturpriset för år 2000 tillfaller författaren Torbjörn Säfve för dennes roman "Jag brinner".

Motivering:
För hettan i språket och den levande historiebeskrivningen av ryska kulturklimatet under 1900-talets början. Men framför allt för att han genom sin roman öppnade dörren i våra hjärtan för poeten Majakovskij.

www.litteraturklubben.nu

 

Recensioner
"På en gång skiss till ett konstnärsporträtt, en diskussion om ljusets roll i bildkonsten, en spännande berättelse om ett mycket annorlunda levnadsöde, en kärleksfull hyllning till en politisk släkting.."
Ulf Jönsson, Arbetarbladet
"Det är - för vilken läsare som helst - en härlig målarbiografi, en av de bästa på svenska."
Carl Henrik Svenstedt, Expressen

 

Torbjörn Säfve
Torbjörn Säfve är en norrländsk författare uppvuxen i Luleå, som även är verksam som dramatiker. Hans litterära debut var boken "Rebellerna" från år 1971, en dokumentär skildring av den mest sekteristiska maoistiska rörelsen under 1960-talet/ 1970-talet.

Säfve är en stor älskare av boxning och år 1990 gav han ut "En gentleman äntrar ringen", med undertiteln "Tio berättelser om boxning". Han har även skrivit flera biografier t.ex. om konstnären och mystikern Ivan Aguéli i boken Ivan Augéli, år 1981 och om den ryske poeten Vladimir Majakovski i "Jag brinner". Han har också skrivit en biografiskt grundad roman om diktaren Lasse Lucidor.

Säfve är mycket inspirerad av Sufismen och i synnerhet filosofen Ibn Arabi från det moriska Spanien. Han säger sig följa två motton han lärt sig från Ibn Arabi: "Tänk själv" och "Var inte rädd".

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:
Tel. 046-738540

alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur: