Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 

Lästips
Soueif, Ahdaf
Ahdaf Soueif
Wédad Zénié-Ziegler
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Hästen med förbundna ögon
av Shusha Guppy

 

Översättning Line Ahrland
Memoarer del 1
Hft 250 s. (2:a upplagan)
ISBN 91-87680-16-5
Bestnr. A7
» 165:-
     
   I denna förtrollande bok återskapar Shusha sin barndoms förlorade värld i Iran före oljeboomen och shahens fall. Hästen med förbundna ögon är en utomordentligt livfull, gripande och personlig självbiografi som med ovanlig skärpa och humor besvärjer ett sätt att leva som gått förlorat för alltid.

Hon blandar i sin berättelse anekdoter och legend, poesi och myt, och episoder från en släkthistoria som är lika rik på äventyr och romantik som Tusen och en natt. Född i en priviligierad familj, hennes far var en av landets främsta filosofer och en vördad man, hade Shusha under sin uppväxt förmånen att åtnjuta det bästa både av det gamla och det nya Persien. Shusha tecknar en fascinerande bild av ett vardagsliv som strikt följde de muslimska reglerna men var långtifrån högtidligt: alltifrån ritualerna i hammam -- det offentliga badet -- till det överdådåga firandet i tretton dagar av Norooz -- det persiska Nyåret.

Shusha Guppy föddes och växte upp i Iran. I tonåren skickades hon till Paris för att studera vid Sorbonne. Som student skrev hon dikter och berättelser i tidskrifter och sjöng på studentteatrar. Hon bor idag i London och skriver för flera tidskrifter och är Londonredaktör för det amerikanska magasinet The Paris Review. Hon är också en känd sångerska och kompositör; hon har kommit ut med ett dussintal skivor. Två av dem innehåller traditionella persiska folkvisor och andliga sånger.

Recensioner
Shusha Guppys minnen sysslar med det lilla livet. Familjens liv och kvinnans ställning, äktenskap, barn, släktrelationer och vänskapskorruption, mathållning och kläder, fest och vardag, allt detta är en kuliss man bör studera för att förstå det stora spelet.
Sven Delblanc, Expressen
Shusha Guppy
Fler titlar från Alhambra
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur